Ideas for Society

”Lund är en fantastisk plats för en ESA BIC”

Caroline Wendt
August 31, 2021

ESA BIC Sweden öppnade i augusti 2021 sin fjärde rymdinkubator i Sverige på Ideon Science Park i Lund. Ideon Innovation är ny partner till ESA BIC Sweden och kommer att stödja entreprenörer som på olika sätt drar nytta av innovationer som används i rymden, rymddata eller kanske till och med själva har innovationer för rymden. Vid starten av inkubatorn besökte ESA:s Stefan Gustafsson Lund, och han berättade bland annat hur ESA BIC Swedens nätverk stärks genom det nya samarbetet och om vilka goda effekter en ESA BIC kan ha i Lund.

ESA BIC är förkortningen för European Space Agency Business Incubation Centre och ESA startade dessa verksamheter 2003 för att inspirera och för att omvandla rymdrelaterade affärsidéer till kommersiella startup-bolag. Det här har visat sig vara ett framgångsrikt initiativ, och genom ESA BIC runt om i Europa har man hjälpt cirka tusen startups att etablera sig.

I Sverige har ESA BIC Sweden redan samarbeten med rymdinkubatorer i Trollhättan, Luleå och Uppsala. Sedan augusti 2021 finns alltså ett fjärde samarbete i Sverige. Rymdinkubatorn i Lund leds av Ideon Innovation som är en del av Ideon Science Park.

Dr Stefan Gustafsson från ESA:s Innovation and Ventures Office besökte Lund i samband med starten av inkubatorn och Future by Lund fick då en intervju med honom. I intervjun berättar Stefan bland annat varför en ESA BIC passar bra att ha i Lund.

- Lund en fantastisk plats för en ESA BIC, bland annat för att det finns ett behov och en potential i södra Sverige att hjälpa rymdrelaterade företag som inte tidigare sökt sig till de andra noderna i Trollhättan, Uppsala och Luleå. Det finns också mycket i Lund. Det finns en kommun som stödjer initiativet och Sveriges första science park Ideon, Lunds universitet och de stora satsningarna MAX IV och ESS. Naturligtvis är närheten till ESA BIC Danmark något väldigt positivt. Samarbetet är redan nu väldigt tätt mellan de nordiska länderna men det är första gången som två ESA BIC hamnar så nära varandra geografiskt med en restid på bara en timme.

Vilka är fördelarna för Lund med en ESA BIC?

- Fördelarna finns framför allt inom två områden. Det ger dels en möjlighet för Lund att positionera sig starkare som aktör inom rymden och vi hoppas att ESA BIC kommer att hjälpa till för att nya företag ska kunna etablera sig. Det brukar också ske en ekonomisk tillväxt i närheten av en ESA BIC med mer företagsamhet och mer spin-offs.

Omfattande stöd till nya rymdstartups: Varje startup som antas till en ESA BIC har rätt till ett omfattande paket av stöd. Detta omfattar bland annat affärsrådgivning, IP-rådgivning, teknisk expertis, tillgång till faciliteter och nätverk, hjälp med finansiering, samt motsvarande EUR 50.000 att användas för produktutveckling. Stefan refererar i filmen till detta som en "miniminivå" då flera ESA BIC har valt att satsa ännu mer än så. Lokala partners samt inkubatorn själv har en viktig roll i att förverkliga och maximera nyttan av detta stöd.

Det här är ett sammandrag av en längre filmad intervju. Du kan se hela intervjun med Stefan Gustafsson via länken ovan.

Förhoppningen i Lund är att etableringen av en ESA BIC i Lund kan vara ett första steg mot en framtida etablering av en Rymdnod Syd.

Tillgänglighetsanpassning: ESA:s Stefan Gustafsson är filmad i ett rum i Stadshuset i Lund. Filmen innehåller också några stillbilder på olika verksamheter i Lund, som Lunds universitet, Ideon, ESS och MAX IV. Länk till textad och syntolkad film finns här.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar