Creatives & Changemakers

”Jag skulle vilja lyfta fram social hållbarhet”

Caroline Wendt
May 12, 2022

Textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion under Lundakarnevalens första dag, fredagen den 20 maj. I karnevalsradions glasbur i Lundagård arrangeras ett panelsamtal med inbjudna gäster från olika delar av branschen. En av gästerna är Linnea Strand som studerar sociologi vid Lunds universitet och som vill lyfta fram social hållbarhet som en viktig del av hållbarhetsarbetet.

4 frågor till Linnea Strand, sociologistudent på Lunds universitet:

På vilket sätt har du och det du studerar anknytning till textil och mode?

− Jag har som en del i min utbildning studerat modevetenskap. Därigenom har jag bland annat undervisats i västerländsk dräkthistoria, internationella modefält och det industriella modets historiska utveckling utifrån den svenska textilindustrin. Mina tvärvetenskapliga intressen berör främst forskning om mode, teknologier och sociala relationer.

Vilken enskild förbättring av textilbranschen tycker du är viktigast?

− Jag skulle vilja lyfta att social hållbarhet är en mycket viktig del i hållbarhetsarbetet. Framför allt att värna om mänskliga rättigheter och arbetsrätt genom lagstiftning.

Varför är det bra att lyfta fram textilindustrin i ett sammanhang som en karneval?

− Vi studenter bygger upp en karneval från grunden, där många olika material används. Det är därför viktigt att föra en konversation om det ansvar som medföljer produktion. Dessutom är det roligt att på en karneval där otroligt många människor samlas kunna diskutera hur vi mer kritiskt kan granska mode- och textilbranschen.

Vilket är ditt bästa karnevalsminne?

− Det är alltid superkul att se på karnevalståget med alla studenter i sina temabaserade utstyrslar och tillhörande ekipage som de har byggt upp. Mycket glädje, spex och show - så som det ska vara!

Panelsamtalet i karnevalsradion under Katastrofalkarneval i Lund med inriktning på en hållbar textil- och modebransch äger rum fredagen den 20 maj klockan 14.00. Då deltar Linnea Strand, student på Lunds universitet tillsammans med Fredrik Timour från Fashion Innovation Center, Katarina Scott från Future by Lund, Kim Nygård från MAX IV och Lars Mattiasson, xPlot. Moderator för samtalet är Jacob Hede, student vid LU och karnevalist i radion.

Radion går att lyssna på via karnevalens hemsida, lundakarnevalen.se, men även direkt för en publik utanför radioburen i Lundagård.

Fler intervjuer med paneldeltagarna:

Intervju med Lars Mattiasson, "Lars Mattiassons karnevaler beskriver en textilbransch i förändring"

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar