Entrepreneurship

Sommarpraktik skapar 15 nya entreprenörer

Caroline Wendt
June 14, 2018

15 unga i Lund byter under tre veckor skolbänken mot ett sommarjobb som handlar om ett utveckla en egen idé. Kanske blir det företag av idéerna – men framförallt formas entreprenörer. ‑ Det viktiga är att de unga känner att det har varit utvecklande och att de har lärt sig mycket - kanske annat än de lär sig i skolan, säger handledaren Jimmy Sok.

Lunds Sommarlovsentreprenörer är ett gemensamt arbete i Lunds kommun. I korthet går det ut på att unga testar en idé och får coachning och stöd i att vidareutveckla en affärsidé under tre veckor.

Den första veckan är idégenerering och de unga får lära sig hur de kan skapa en idé utifrån sina egna värderingar. Andra veckans tema är idévalidering då de unga entreprenörerna genom olika övningar testar affärsidén på sin målgrupp innan det blir dags för idépaketering under den tredje veckan då de paketerar den prototyp de har testat och sedan presenterar sitt arbete.

En av de första övningarna kommer att vara ett värderingsspel som de unga entreprenörerna ska göra för att hitta sina egna starkaste värderingar. Detta arbete grundar sig på en förenklad modell av företaget

‑ Unga har ofta idéer som bottnar i en stark värdegrund vilket har stor aktualitet idag. Man vill kunna göra skillnad, utveckla och driva såväl projekt som entreprenöriella idéer, säger Katarina Scott, en av flera handledare på Sommarlovsentreprenörer.

När de tre veckorna är över kommer det att finnas femton nya affärsidéer. De unga har sedan chans att driva sina idéer vidare på egen hand under sommaren. I augusti är det återträff och då följs arbetet upp. Vad skulle då vara ett lyckat resultat?

‑ Det viktigaste är inte att idéerna är framgångsrika utan jag hoppas att de unga känner att det har varit utvecklande och att de har lärt sig mycket - kanske annat
än de lär sig i skolan vanligtvis, säger Jimmy Sok. Jag vill se att de har växt som människor, även om det skulle gå dåligt för företagsidén. Jag hoppas att jag ska ha lett entreprenörerna genom processen så att de kan ta kontroll över sina liv och sina öden.

Jimmy Sok är handledare för Sommarlovsentreprenörer.

2014 var första gången var med i Sommarlovsentreprenörer. Då var det ett av flera initiativ i Lund som fanns för att stärka unga och ungas idéer. Arbetet har fortsatt under 2015-2017 och har utvecklats kontinuerligt med stadigt ökande efterfrågan. Sommaren 2017 hade Lunds kommun 190 sökande till de tillgängliga 15-20 platserna.

Under perioden 2016 och 2017 har en tätare kontakt med den nationella plattformen för Sommarlovsentreprenörer utvecklats och Lund är nu nod för arbetet i södra Sverige och koordinerar tillsammans med de andra noderna utbildning för handledare.

‑ Vi i Lunds kommun har märkt ett särskilt intresse för våra egenutvecklade metoder för idéutveckling och självledarskap, menar Katarina Scott.

Arbetet med sommarlovsentreprenörer startar måndagen den 18 juni 2018 och håller på till fredagen den 6 juli. Entreprenörerna kommer framförallt att vara på Ideon men också på Stenkrossen.

Related videos to category:
Entrepreneurship
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar