Digital Cities & Citizens

Vinet växer bättre med ny teknik i Lund

Caroline Wendt
June 30, 2017

Under senvåren har Lunds öppna sensornätverk startat och nu har också överföringen av data från sensorer kommit igång. Nätverket sträcker sig hela vägen till Kornheddinge kvarn, där man mäter fukt och temperatur i vinodlingen för att odla ännu bättre vindruvor.

Lunds Kommun har genom Future by Lund och i samarbete med LTH, Rise och Sensative startat ett projekt som gör det möjligt att testa innovationer inom sensorsteknik i Lunds fria och öppna sensornätverk. Tekniken heter LoRa och är ett billigt sätt att överföra små mängder data, som till exempel från sensorer. Nätverket täcker Lunds stad – men når ofta också en lång bit utanför. Bland annat täcker man faktiskt in Kornheddinge utanför Staffanstorp, där nu Olle Hydbom på AutoIDExpert tillsammans med bland annat LTH och kollegor på SLU i Alnarp börjat testa ett system för att övervaka vinodlingen på Kornheddinge kvarn med sensorer.

"finns möjlighet att öppna ett helt nytt område för att testa nya saker."

‑ Vi gör ett system som gör det möjligt för frukt-, bär och vinodlare att förbättra sina odlingar, berättar Olle. Tanken är att man med hjälp av modern teknik ska få bättre produkter med mindre miljöbelastning. Vi har valt en vinodling för att det är teknisk mest utmanande, men det skall även bli jordgubbs- och äppelodlingar med tiden.

Olle har satt upp sensorer som mäter fukt och temperatur vid vinplantorna. Han har redan fått sensorerna att skicka sina värden till datorer via nätverket.

‑ Timingen med att nätverket startade i början av våren är nästan optimal för nu kan vi mäta odlingen när tillväxten börjar, säger Olle Hydbom. Vi vill mäta för så stor del av växtsäsongen som möjligt. Att vi redan har fått igång överföringen av data är ett bevis för att sensornätverket LoRa fungerar.

När det gäller odling kan det också vara viktigt att mäta solinstrålning, daggpunkt (den temperatur då daggen faller ut), vindhastighet och mikroorganismernas aktivitet i marken. Allt påverkar odlingens resultat. När man kan mäta och samla in data är det dags att bygga analysprogram som passar för olika grödor.

‑ Det är viktigt att vi gör ett system som är billigt och enkelt, menar Olle Hydbom. Det ska också vara lätt att underhålla för odlarna.

Olle Hydbom är också ordförande i Lunds Öppna Verkstad och ser stora fördelar med sensornätverket.

‑ Det är spännande att Lunds kommun dragit igång LoRa och på så vis skapat en ny infrastruktur. De projekt som är med får en helt annan ekonomi från början. Och för Lunds Öppna Verkstad ser jag att det finns möjlighet att öppna ett helt nytt område för att testa nya saker.

Intresset för att vara med och testa sensorer och digitala uppfinningar inom det fria och öppna sensorsnätverket är stort och när Future by Lund arrangerade en workshop kom närmare fyrtio deltagare bland annat från stora bolag, små startupföretag och förvaltningar i Malmö och Lund.

‑ Vi har börjat med tre till fyra projekt fram till sommaren, berättar projektledare Anders Trana. Efter sommaren kommer vi att släppa på fler. Vi vill automatisera processen så att det i princip bara är att signa upp på nätet och sätta igång. Det är inte så komplicerat men vi vill att det ska finnas en manual som berättar hur man gör.

Anmälan till LoRa-projektet görs via Future by Lunds hemsida www.futurebylund.se/lora.

Related videos to category:
Digital Cities & Citizens
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar