Julkalender med sensorer

10: Flest i stadskärnan på Valborg

Caroline Wendt
December 5, 2019

Med hjälp av anonymiserad och aggregerad data från Telias mobilnät kan vi få insikter om hur människor rör sig i staden. Vi kan också upptäcka vilka tillfällen under året som sticker ut. En summering av året visar att störst förändring i antal människor i Lund city var under Valborg.

Mätningen görs utifrån mobiltelefoner och statistiken anonymiseras och presenteras i statistikform som på bilden. Varför är det intressant att ta reda på hur många människor som finns i centrum? Jo, att veta hur och när stadens puls förändras hjälper till i planeringen av bättre service till invånare och besökare, allt ifrån var det bör finnas papperskorgar och toaletter till hur man ska anpassa kollektivtrafiken. Det kan också vara intressant för att planera evenemang och för att göra jämförelser över tid.

I genomsnitt är det 33 279 personer i och runt Stadsparken i Lund varje dag – medan det under Valborg 2019 var 79 993.

Lunds kommun har också testat verktyget under Musikhjälpen 2018 för att mäta hur många fler som vistades runt Stortorget under evenemanget jämfört med en vanlig dag.

Telias verktyg kommer under våren att användas i SOM-projektet för att ge underlag för ett projekt som rör kollektivtrafik. Målet är att kunna undersöka hur resenärerna rör sig före och efter resan med stadsbuss så att man på det viset kan hitta sätt att optimera placeringen av busshållplatser.

Telia levererar tjänsten City Vitality Insights till städer och kommuner.

Länk till film.

Har du en idéer för användningen av sensorer? Var med i vår tävling "Så blir det bättre med en sensor".

Related videos to category:
Julkalender med sensorer
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar