Future by Lunds 24 höjdare

17: Digitalt vatten ett hett ämne för WIN

Caroline Wendt
December 1, 2020

I Future by Lunds sjuttonde lucka döljer sig vanligt vatten. Ett bra sätt att säkerställa rent vatten kan vara att leverantören använder digital teknik. WIN Water är en trippel helix-plattform för bolag och innovationer inom vattenområdet och i november genomfördes evenemanget Digital Water för att öka förändringstakten inom området. Att det är ett aktuellt ämne bekräftades av ett mycket stort antal deltagare. Nu fördjupas samarbetena för att hitta sätt att ge säkrare system för att styra samhällets vattenflöden.

In English.

Future by Lunds samarbetspartner WIN är en öppen marknadsplats för innovationer och affärsnätverk och WIN Water är specialister inom vattensektorn. För att öka förändringstakten inom vattenområdet arrangerar WIN Water möten med olika teman – och under november samlades man för första gången kring ämnet digitalt vatten.

– Behovet av att ha sensorer i vattensystem blir bara större och större, bland annat genom ökad urbaniseringen och klimatpåverkan, menar Ola Hansson, manager på WIN Water. Hittills har vi haft stora analoga datamängder rörande vattenåtgång, flöden och kvalitet och de tar tid att analysera. Till exempel tas prov på vattenkvaliteten och det tar då 3-5 dagar för att få svar från laboratoriet. Vi ser ett stort behov av digitalisering av vattenområdet för att snabbare se mönster som ger mer kunskaper om kvalitet, drift och säkerhet för bättre dimensionerade system och bättre underhåll. Sensorerna kan även användas i system kring reningsverk för att mäta flöden, temperatur och kvalitet och till och med sköta dosering i reningsprocessen.

Under mötet presenterade behovsägare sina utmaningar. Entreprenörer och innovationer som kan matcha utmaningarna och erbjuda lösningar pitchade, och sex innovationsbolag från Sverige, Storbritannien och Spanien presenterade sina möjligheter. Efter det kunde deltagarna samverka på workshops med tre fördjupande teman.

*Online and smart bioburden sensor for purified water Workshop owner: Baxter

*How can IoT help us turn 5000 km pipes from being a black box? Workshop owner: VA SYD

*Digitalization and business in challenged regions Workshop owner: sWASH & Grow/WIN Water

Arrangemanget var digitalt, och 115 deltagare fanns med. Intresset var stort även geografiskt sett med deltagare från 20 länder. Efter mötet gjorde event manager Emmelie Nietsche en utvärdering.

– Den blev mycket positiv, berättar hon. I utvärderingen svarade 50 % att de kommer att följa upp 1-3 kontakter, 35 % att de följer upp mellan 4-6 kontakter. Det ser vi som ett mycket bra resultat.

Värd för arrangemanget var Sony.

Deltagarna i de olika arbetsgrupperna bildade fokusgrupper som kommer att arbeta vidare med sina teman med WIN Water som facilitator och innovationsplattform.

WIN Water kommer 2021 utveckla sina internationella nätverk, nästa möte är den 11 februari.

Se mer på www.winway.se

Bild från WIN Water.

...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar