Future by Lunds 24 höjdare

5: Elvägen har blivit verklighet

Caroline Wendt
November 26, 2020

I femte luckan i Future by Lunds julkalender finns något vi har väntat på i flera år – och under 2020 hände det! Elvägen Evolution road limmades fast på Getingevägen under våren och i november kördes den första skarpa testturen med en buss som laddar via skenan. Lunds elväg har också mött intresse från regeringen. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman var med digitalt vid invigningen medan infrastrukturminister Tomas Eneroth gjorde ett besök hos elvägen under hösten.

In English.

För drygt sex år sedan presenterade innovatören Dan Zethraeus på Elonroad idén med en elväg som kan ladda fordon i farten för Future by Lund. Future by Lund var därför med i en tidig fas av elvägen då projektet formades och när ansökan skulle skrivas.

Sedan dess har mycket hänt. Ansökan beviljades av Trafikverket och projektet drivs nu av Per Löfberg och Innovation Skåne. Elonroad har fått en ny vd i Karin Ebbinghaus och skenorna till vägen tillverkas i bolagets lokal i södra Lund.

– Vi har gått från innovation till implementation. Det har varit full fokus på att få processer och produktion på plats samt göra oss redo för att ta nästa steg, att bygga elvägar i full skala, säger Karin Ebbinghaus.

På Getingevägens södra sida ligger redan 500 meter elväg och i början av 2021 kommer även den norra sidan att få en elskena som istället för att limmas direkt på asfalten kommer att fräsas ner så att den hamnar i nivå med vägbanan. Elförsörjningen står Kraftringen för och Lunds kommun upplåter den berörda delen av Getingevägen till testverksamheten genom att förlänga det befintliga busskörfältet.

– Jag är övertygad om att elvägar kommer att bli verklighet – vi har en spännande tid framför oss och en helt ny bild av framtidens mobilitet börjar anas, säger projektledaren Per Löfberg på Innovation Skåne.

Elvägen läggs ut på uppdrag av Trafikverket och projektet är en av fyra tekniktester av elvägar som görs på olika ställen i Sverige.

Mer om elvägen

*Testprojektet ska pågå till 2022.

*Tekniken som testas i Lund bygger på en konduktiv lösning och är utvecklad av Lundaföretaget Elonroad i samarbete med Lunds tekniska högskola vid Lunds universitet. Detta är en av fyra olika elvägstekniker som testas runt om i Sverige på uppdrag av Trafikverket. De andra demonstrationsprojekten genomförs på Gotland, i Gävleborg och utanför Arlanda.

*Bakom satsningen står ett sydsvenskt konsortium, Evolution Road, som stöds och finansieras av Trafikverket. Målet är att under två års tid testa och skapa mer kunskap om elvägar, en klimatsmart teknik som gör det möjligt för elfordon att laddas från vägen under färd.

*Projektet möjliggörs genom ett samarbete mellan nio partners: Elonroad AB, Innovation Skåne AB, Kraftringen Energi AB, Lunds kommun, Lunds Tekniska Högskola, Ramboll, Skånetrafiken, Solaris Sverige AB och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

*Enligt Sveriges klimatmål ska klimatutsläppen från den svenska transportsektorn minska med 70 procent till år 2030, och en viktig bit i detta kan vara att elektrifiera vägtransporterna. De tester av elvägar som nu pågår i Sverige är ett första steg i att skapa en laddinfrastruktur som möjliggör skiftet till en elektrifierad och fossilfri fordonsflotta med minskade utsläpp. Trafikverket är huvudfinansiär och har investerat 84 miljoner kronor i satsningen i Skåne, av totalt 96 miljoner, för att skapa mer kunskap om teknologin, men också om drift, underhåll och miljöeffekter.

Foto: Innovation Skåne

Related videos to category:
Future by Lunds 24 höjdare
No items found.
...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar