Julkalender med sensorer

7: App visar stulna cyklar

Caroline Wendt
December 5, 2019

I Veberöd utanför Lund pågår ett försök att stöldskydda cyklar genom att förse dem med sensorer. När cykeln rör sig med tillhörande mobiltelefon i närheten händer inget – men skulle cykeln röra på sig utan att telefonen är på plats levereras ett larm till en app i mobilen. När larmet går kan cykelägaren omedelbart meddela polisen genom en knapptryckning.

Smarta byar i Veberöd är med i SOM-projektet (Smarta Offentliga Miljöer) och inom detta arbetar de bland annat med att stöldskydda cyklar tillsammans med cykeltillverkaren Degavi AB, Polisen och Future by Lund. Avsikten är att hitta sätt att stoppa cykelstölder genom att cyklarna förses med sensorer. Sensorerna sänder signaler via Telias NB-IoT-nät som sedan länge är installerat i byn.

I testprojektet är fem cyklar försedda med sensorer.

– En notis skickas ut till mobilen om att cykeln är i rörelse, berättar Jan Malmgren på Smarta Byar. Ägaren får frågan om mobilen är utlånad eller om den är stulen. Om den är stulen kan man via mobilen välja att skicka ärendet vidare till polisen. Om polisen skulle hitta en stulen cykel ska det också finnas en funktion som gör att de kan avläsa vem som är ägare.

Första larmet för en stulen cykel kom i oktober 2019 och av en händelse var det just Jan Malmgrens cykel som blev stulen. Det tjuvarna inte visste var att cykeln var försedd med en sensor som larmar om cykeln flyttas och att den dessutom skickar uppdateringar i realtid om var cykeln befinner sig. När en cykel börjar röra sig utan att rätt mobiltelefon finns i närheten får ägaren en notis i sin app. I appen kan man välja att trycka på knappen ”Stolen” och ett meddelande går direkt till polisen. Både polisen och Jan kunde följa uppdateringar om var cykeln befann sig och i detta fall hittades cykeln slängd på en gata i centrala Veberöd.

– Vi ser positivt på att vi med hjälp av den tekniska utvecklingen kan förhindra cykelstölder, som är Lunds vanligaste brott, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund. Den här kan hjälpa oss att arbeta brottsförebyggande eftersom man kanske inte vill stjäla cyklar som är utrustade med den här tekniken. Med sensorernas hjälp kommer vi att kunna hitta stulna cyklar och kanske med tiden också andra föremål.

SOM-projektet är en del av det Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas internet, IoT Sverige som finansieras av Vinnova. Projektet startade den 1 september 2017 och pågår till den 30 juni 2020.

Har du en idéer för användningen av sensorer? Var med i vår tävling "Så blir det bättre med en sensor".

Related videos to category:
Julkalender med sensorer
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar