Future by Lunds 24 höjdare

7: I dag startar andra innovationsveckan i Studio Stadshuset

Caroline Wendt
November 26, 2020

I dagens lucka i Future by Lunds julkalender finns ett väldigt speciellt ställe! I oktober invigdes Studio Stadshuset, Lunds kommuns nya kreativa arena, och i samband med detta ordnades också den första innovationsveckan. Innovationsviljan är fortfarande lika stor, trots att det är svårare att ses på plats. Studio Stadshuset fortsätter arbetet med att utveckla kommunen och i dag startar den andra innovationsveckan med fem sprintar i digital form.

Tanken med Studio Stadshuset är att kommunmedarbetare och samarbetspartners skulle kunna mötas över gränserna i inspirerande lokaler och till och med få hjälp med metoder för att utveckla sina idéer. Just nu är det som bekant begränsade möjligheter att träffas, men det stoppar inte arbetet med att hitta nya lösningar på gemensamma utmaningar.

– Vi flyttar över i det digitala, berättar Peter Dovrén, service designer på Lunds kommun. Det finns fortfarande ett stort behov och vi bokar in de som hör av sig. Vi vill inte tappa fart utan fortsätter att jobba även om det blir annorlunda än vi tänkt.  

Peter är en av de som leder arbetet med utveckling och innovationer och för att det ska fungera även på distans använder han det digitala workshopverktyget Miro och ett videoverktyg. Det här har han arbetat med även tidigare och det har då fungerat bra.

Innovationsvecka 50 är fulltecknad och aktiviteterna blir Plattform för strömmade tjänster, Återbruksdepå, Onboarding, Planarbete SBK, UNICEF - AI for children och Frivilligkraft.

Under den första innovationsveckan i oktober arbetade fem grupper med olika uppgifter – som att skapa en renhållningstjänst via en boendeplattform, en chatbot för medborgarservice, en automation av onboarding av nyanställda, den interna loppistjänsten Plocket och med att utveckla de frivilligtjänster som startats under pandemin. Peter Dovrén är väldigt nöjd med hur den första veckan avlöpte.

– Jag tycker att den gick väldigt bra! Vi fick väldigt positivt gensvar, både från de som var här och arbetade och från medarbetare som var mer allmänt nöjda med att huset har kommit till. De som var här berättade att de upplevde en slags wow-effekt av hur mycket de kunde få gjort på kort tid och av att de så snart kunde ta fram en prototyp. Vår mejlbox har sedan dess varit full av frågor från medarbetare som vill ha hjälp med olika utmaningar eller som vill boka en lokal. Vi fick till och med sätta in en extra person för att ta hand om vår epostlåda.

Peter Dovrén, Service Designer på Lunds Kommun.

Sedan dess har Studio Stadshuset bland annat arbetat med personalen på Katedralskolan om en spetsutbildning och med projektet Klimatneutrala Lund både om energi och om återbruk av material.

Innovationsveckor kommer att vara ett återkommande inslag under alla veckor med nummer som slutar på 0. Vecka 10 är första innovationsveckan under 2020 och till den veckan går det fortfarande att anmäla sig.

Här hittar du alla uppgifter om Studio Stadshuset.

Artikel inför invigningen

Related videos to category:
Future by Lunds 24 höjdare
No items found.
...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar