Ideas for Society

Hundra företag i Lund bakom nordisk innovationsmodell

Caroline Wendt
February 4, 2020

Vad är viktigt om man vill skapa ett geografiskt område där innovationer och startupföretag kan trivas och växa? Detta undersöks i det svenskdanska projektet NIDD – som nu också fått en studentmedarbetare genom statsvetaren Tove Thaning.

In English.

Nordic Innovation District Development, NIDD, är ett Interreg-projekt där Lunds kommun genom Future by Lund samarbetar med danska Lyngby-Taarbaeck Vidensby om en förstudie för att se hur en modell för ett innovationsdistrikt skulle kunna se ut i en nordisk tappning. Som ett led i detta kommer nu hundra mindre företag i Lund och lika många företag på andra sidan sundet att fylla i enkäter. De företag som ska undersökas har mellan 10 och 15 anställda och befinner sig i en tillväxtfas. Ofta är de inte mer än tre år gamla.

- Vi kommer att undersöka vad som behövs i deras sociala, ekonomiska och fysiska miljö för att de ska kunna växla upp, säger projektledare Anders Bengtsson. Vi kommer också identifiera några case som vi kommer att titta mer djuplodande på för att verkligen förstå deras behov. Förenklat kan man säga att vi vill sätta upp en egen modell för hur det här skulle kunna fungera i Lund och Vidensbyn i Lyngby-Taarbæk, men också i liknande städer i hela Norden.

För att hjälpa projektledare Anders Bengtsson har Tove Thaning anställts som studentmedarbetare. Tove Thaning har en pol kand inom statsvetenskap och läser nu sin master inom European affairs.

- Jag var i Bryssel förra våren och gjorde praktik på Region Skånes kontor och jobbade där bland annat med digitalisering och innovation. Jag intresserad av EU och EU-projekt och gör därför min master inriktad mot EU, berättar Tove Thaning.

Förprojektet pågår till augusti och förhoppningen är att det ska följas av ett genomförandeprojekt.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar