Digital Cities & Citizens

Klassiskt Veberödsmaterial får nytt liv med 3D-skrivare

Caroline Wendt
May 31, 2021

‍En gång i tiden fanns tegelbruk i Veberöd och i byn finns än idag många hus byggda av den vackra röda leran. På senare tid har byns resurs blivit högaktuell igen. I Veberöd arbetar nämligen Smarta byar med additiv teknik – det vill säga, de har 3D-printar som kan skriva ut produkter efter en digital beskrivning. I lokalen i Veberöd pågår nu försök med att 3D-printa lampskärmar i lera.

In English

På Södra Järnvägsgatan i Veberöd ligger Smarta Byar Hub, en organisation som samlar många aktiviteter där smart teknik används för att skapa ett mer hållbart samhälle. I början av pandemin skrev grundaren Jan Malmgren och hans son Tim ut visir på 3D-skrivare för att ge skydd till både brukare och personal inom vård- och omsorg. Nu har hubben 18 3D-skrivare i två storlekar, och med dem kan man skriva ut produkter i till exempel plast, stärkelse och nu också i lera.

– Fler och fler har blivit medvetna om att långväga transporter är ett stort problem för vår miljö. Tänk om man då istället skulle kunna skriva ut det man behöver i en skrivare – det är ju en väldigt tilltalande tanke, säger Jan Malmgren. För att visa hur detta kan användas rent praktiskt gjorde vi en design på en lampa i lera. Det visar hur lokalt material kan vara med och skapa nyttiga produkter på plats.

Jan Malmgren med den lokalproducerade lampskärmen.

Lamporna bränns några kvarter bort på TS Keramik. Jan Malmgrens son Tim håller också på med experiment där lokalt odlad hampa blandas i leran för att skapa mer hållbara produkter, som kanske skulle kunna användas i grillar eller i byggelement till hus. I Smarta byar är det gott om idéer, och i det småskaliga samhället är det alltid lätt att hitta någon som kan hjälpa till – eller någon som behöver hjälp.

- En bybo kom förbi med en trasig del till en markis som inte längre fanns att köpa i handeln. Med hjälp av den gamla delen gjorde vi en ritning och en digital beskrivning, och så kunde vi skriva ut de önskade delarna i vår skrivare. På så vis slapp bybon köpa en ny markis och inga transporter behövdes heller för att skaffa reservdelen. Och så tyckte ju vi nördar att det var enormt roligt att kunna hjälpa till, berättar Jan Malmgren.

Saknade delar till en markis kunde produceras lokalt.

I framtiden hoppas Smarta Byar på att skaffa 3D-printrar för trä, en laserskrivare och en brodyrmaskin.

– Det är fantastiskt att kunna producera lokalt, för det skalar bort mycket onödigt. Förutom långa transporter sparar man också in till exempel förpackningsmaterial som plast och lådor, menar Jan Malmgren. I mindre by som vår är det också intressant att undersöka vad det här kan skapa för nya cirkulära affärsmodeller. Vi skulle kunna ha byteshandel och hålla reda på plus och minus med digital teknik. En sådan här verksamhet skulle också kunna öka byns resiliens, så att vi i byn kan klara av mer påfrestningar som kan orsakas till exempel av klimatförändringar.

Redan innan Smarta Byar startades hade Jan Malmgren och hans son byggt upp veberod.nu, en digital plattform med hemsida, facebookgrupp och en egen app där företagare och medborgare kan samverka och där Jan Malmgren och hans medarbetare kan ställa frågor till byn för att undersöka samhällets åsikter i olika frågor. Så var det till exempel när byborna önskade ett apotek till byn – snart var det ett apotek på plats i en affärslokal. Jan Malmgren lyssnar på vad byborna vill, och i utbyte är det många som ställer upp när Smarta byar behöver hjälp med att utveckla någon idé.

I ett hörn av lokalen hittar Jan Malmgren en märklig plastställning med rör och behållare, och snart förklarar han vad den ska användas till.

- Det här är en hydroponisk odling, berättar han. Här kan vi odla direkt i näringslösning, och då är allt som behövs lite fröer för att vi ska kunna odla lokal mat. Behållaren kan vi skriva ut från våra printrar. Jag tror att vi ska försöka höra med lokala butiker, äldreboendet och skolan – de vill säkert prova att odla på det här sättet.

Smarta byar står hela tiden för nya idéer och överraskningar – men en sak kan man vara säker på. Så länge Jan Malmgren och kollegorna finns kvar kommer försöken och idéerna att skapa ett hållbart samhälle ständigt att utvecklas.

Related videos to category:
Digital Cities & Citizens
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar