Digital Cities & Citizens

Lösningen finns i ryggsäcken

Caroline Wendt
December 14, 2017

Kirill Noskov lämnade ett välbetalt jobb för en idé om en produkt som ger fler tid att träna. Genom hans ergonomiska ryggsäck ”Iamrunbox” blev det möjligt att jogga till jobbet med strukna ombyteskläder och dator på ryggen. Nu funderar han på nästa innovation - en lättburen och uppkopplad ryggsäck som ska underlätta skoldagen för barn.

När Kirill Noskov bestämde sig för att vara med i The Creative Plots accelerator Barcamper för drygt ett år sedan hade han en välbetald heltidsanställning på ett multinationellt företag. Vid sidan om hade han börjat fundera på en produkt som han själv skulle vilja ha – en box som gör det möjligt att springa till jobbet utan att ombyteskläderna blir skrynkliga.

- Jag slutade min anställning för att jag ville få mer tid över och samtidigt göra något viktigt, berättar Kirill Noskov. Iamrunbox är ett effektivt verktyg som jag själv saknade då tid var en avgörande faktor. Jag ser Iamrunbox som en social innovation. Om till exempel 20 procent av de som jobbpendlar skulle välja att springa eller cykla till jobbet istället för att ta bil eller buss skulle det bli en stor samhällsvinst, både genom ökad hållbarhet och genom att de skulle bli mer hälsosamma, glada och effektiva.

Innan Barcamper startade hade han redan sålt cirka tusen exemplar av Iamrunbox, som då var en box att stoppa i andra väskor. Kunderna var nöjda men började också efterfråga en ryggsäck med möjlighet att ta med datorn på löpturen. Så i samband med Barcamper utformade Kirill en ergonomisk ryggsäck som håller datorn på plats och som med hjälp av en ”folding assistant” håller kläderna i fint skick. Ryggsäcken passar också bra för kortare affärsresor.

- I och med Barcamper började jag heltid som entreprenör, berättar Kirill. Jag genomförde en kickstarter-kampanj och digital crowdfunding och fick på så sätt in 87 investerare och 2,3 miljoner kronor.

Det här blev ett lyft för företaget och ryggsäcken säljs numera i utvalda butiker i flera svenska städer, men också i Hongkong, Singapore, Köpenhamn och London, samt på iamrunbox.com.

Vilken var den viktigaste hjälpen du fick i Barcamper?

- Det var både hjälp med affärsplaner och att få ihop olika saker. Det var också väldigt bra att få feedback av duktiga experter som förstod vad jag ville göra och som jag kunde bolla idéer med. 

Nu funderar Kirill på fortsättningen, en ny ergonomisk ryggsäck för barn – Kidbox.

- Många barn använder en ryggsäck som skolväska, men ryggsäckarna är ofta både fula och obekväma. Jag tror att vi har kapacitet att göra en riktigt bra ryggsäck för barn och att vi skulle kunna använda samma grundkonstruktion som för Iamrunbox. 

Innan ryggsäcken för barn kan börja produceras funderar Kirill på vilka ytterligare funktioner som skulle kunna finnas.

- Jag tänker att vi skulle kunna integrera teknologi i ryggsäcken. Ännu vet jag inte exakt vad det skulle kunna vara, men batteriladdare och GPS skulle vara praktiskt. Jag skulle gärna ha ett stort företag som Trivector som partner, men vi är ännu inte färdiga med våra diskussioner. 

Under våren kommer också nästa generation ryggsäckar för aktiva personer att lanseras. Just nu testar Kirill Noskov och hans team hur de ska se ut, och undersöker också hur de bäst ska lanseras.

- Jag är exalterad och glad över hur företaget har utvecklats hittills och ser fram emot att få det att växa ännu mer!

‍Kirill Noskov skapade ryggsäcken för joggare med kostym. Väskan är ergonomiskt utformad och på insidan finns en konstruktion som gör att man enkelt viker kläderna så att de inte blir skrynkliga på vägen. Dessutom finns plats för datorn och en konstruktion som gör att väskan inte studsar när man springer.

...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar