Ideas for Society

Uppmärksamheten stärker SmiLes bolag

Caroline Wendt
April 10, 2024

SmiLe Venture Hub har alltid varit framgångsrik men den senaste tiden har intresset varit extra stort. SmiLe rankas av Financial Times som en av Europas ledande start-uphubbar 2024, läkemedelsbolaget AbbVie har gett SmiLe en så kallad Golden ticket och för vd:n Ebba Fåhraeus väntar ett uppdrag som medlem i regeringens rådgivande grupp. "Ju mer intresse desto bättre för våra start-ups. Genom detta får investerare och industri veta var de kan hitta riktigt bra bolag, säger Ebba Fåhraeus."

SmiLe Venture Hub finns på Medicon Village och stöttar tidiga bolag inom Life science. Sedan starten har över 100 företag passerat genom programmen.

- Vi har ambitionen att vara en ledande Venture hub inom Life Science i Europa, säger Ebba Fåhraeus.

För SmiLe är Lund en bra plats att verka från. Lund ligger i Medicon Valley, som avser området runt Köpenhamn. Detta är ett av Europas största Life science-kluster med flera toppuniversitet, ett antal större läkemedelsbolag men framför allt en stor startupscen som bidrar till många nya innovationer. Närheten till resten av världen via tillgången till en internationell flygplats är också viktig. För Lund är förstås det egna universitetet men också de stora forskningsanläggningarna magneter som lockar duktiga forskare att komma hit.

- Jag tror att Lunds kombination av en fantastisk akademisk miljö med en stark innovationsmiljö och en positiv inställning till start-ups och företagande är väldigt attraktiv, fortsätter Ebba Fåhraeus. Lund är en väldigt internationell plats men ändå så liten att många människor med olika kunskaper och erfarenheter möts.

På SmiLe finns affärscoacher, projektledare och personal med sammanlagt 250 års industrirelevant erfarenhet.

- Vi är det seniora managementteamet som entreprenörerna inte har råd med att anställa men som genom oss finns tillgängligt för dem. Genom teamet kan de få hjälp med många aspekter av att bygga företag.

SmiLe är just nu mitt i ett namnbyte, från SmiLe incubator till SmiLe Venture Hub, vilket indikerar en stor förändring.

- Vi har fortfarande ett inkubatorprogram men vi har också utvecklats till en mycket större plattform, berättar Ebba Fåhraeus. Vi jobbar med forskare och entreprenörer, från en tidig fas till scale up och till detta har vi byggt upp en plattform av investerare och industri runt oss.

Grundsyftet är att stötta entreprenörer i deras kommersialiseringsresa. Här finns sedan länge entreprenörerna inom Medtech, E-hälsa, Diagnostik och Biotech och på senare år även Food science. Med anledning av detta har SmiLe under det senaste året anställt fler och investerat i instrument som passar för området. Och det börjar redan visa resultat.

- Ett uppmärksammat exempel på ett livsmedelsbolag hos oss är Saveggy som utvecklar en ätbar coating som består av livsmedelsingredienser som man sprutar på grönsaker.  Denna coating, som ska ersätta den plast man idag använder för att förlänga hållbarheten på bland annat gurka, syns inte, är smakfri och fullt ätbar men kan tvättas bort med vatten.

Ett annat av SmiLes bolag som nyligen uppmärksammats är Asgard Therapeutics som arbetar med immunoterapi mot cancer och nyligen tog in 335 miljoner i riskkapital.

- Det är naturligtvis jätteroligt att Asgard tar in så mycket pengar. Jag tycker också att det visar att vi är framgångsrika på att stötta forskare till entreprenörskap och till att lyckas attrahera pengar.

För SmiLe var det också en viktig bekräftelse på att verksamheten är framgångsrik när AbbVie Skandinavien bestämde att deras femte Golden Ticket skulle gå till SmiLe. Det här betyder att läkemedelsbolaget finansierar en inkubatorplats och coaching åt ett utvalt företag under ett år.

- Att AbbVie valde oss är inte bara en kvalitetsstämpel på vårt inkubatorprogram utan en guldstjärna till hela regionen,  menar Ebba Fåhraeus. AbbVie tittade mycket på hela innovationsmiljön och ekosystemet i valet av inkubator. Ett bolag vinner en plats, men det finns fler vinnare eftersom AbbVie fortsätter att ha en dialog med flera av de övriga entreprenörerna.

En annan viktig framgång var när Financial Times placerade Smile på 52: a plats i Europa när man rankade Europas ledande startuphubbar (bland cirka 2000). Här tittade man inte bara på Life science-inkubatorer utan jämförde brett över olika branscher.

För Ebba väntar också ett uppdrag som medlem i regeringens rådgivande grupp där hon hoppas att kunna sätta ett ökat fokus på möjligheterna med innovation och tidiga start-ups

- Allt detta tillsammans ger internationell uppmärksamhet till SmiLe. Vi kan dra till oss ett större kapital och fler industripartners samtidigt som fler entreprenörer söker sig hit, avslutar Ebba Fåhraeus.

SmiLe i siffror

Bolagen i inkubatorn och Alumni-bolagen har rest mer än 841 miljoner i Euro i riskkapital sedan 2014.

I de olika bolagen finns cirka 40 olika nationaliteter representerade.

Sedan starten har SmiLe hjälpt mer än 110 bolag att kommersialisera sina affärsidéer. 21 av dem har börsintroducerats.

I mars 2024 drog SmiLe-företaget Asgard Therapeutics in 335 miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna finns Novo Holding via Novo Nordisk Foundation och Johnson & Johnson innovationsbolag.

40 % av bolagens vd:ar kvinnor. Dessa har attraherat 50 % av riskkapitalet.

SmiLe är en icke-affärsdrivande organisation med basfinansiering från Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village.

Bild: Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Venture Hub. Foto från Smile Venture Hub.

Related videos to category:
Ideas for Society
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar