Digital Cities & Citizens

U-blox visade Lunds elskåp på mässa i Paris

Caroline Wendt
January 20, 2020

Varför kunde besökarna på European Utility Week i Paris i slutet av 2019 studera mätvärden från centrala Lund? Det var för att Kraftringens elskåp i Lund kommunicerar med varandra genom Bluetooth mesh-teknik, och projektet i Lund är ett innovativt exempel på hur denna kommunikation kan ske.

I elskåpen i centrala Lund har numera Kraftringen ett nät för kommunikation av sensordata via Bluetooth mesh-teknik. Det här sättet att använda tekniken är så intressant att bolaget u-blox visade den på European Utility Week i Paris under slutet av 2019. De 18 000 besökarna kunde ta del av mätvärden från centrala Lund i realtid på adresser på Stora Södergatan, Vårfrugatan och Mårtentorget.

u-blox hade en monter där man visade dels en Bluetooth Mesh-uppkoppling av enheter på mässan, dels nätet i Lund som ett exempel på en smart stadsapplikation där besökarna kunde följa temperaturen på de uppkopplade elskåpen.

-Just att kunna visa tekniken live i ett riktigt nät är en otrolig styrka och skapar förståelse för hur den kan användas rent praktiskt, berättar Joakim Ryden från u-blox.

Det är Kraftringen som har hand om elskåpen i Lund där sensorer kommunicerar via den trådlösa tekniken Bluetooth. Sensorerna skickar information till en Bluetoothnod i skåpet och tillsammans blir alla skåpens noder ett mesh-nät. Bluetooth mesh-tekniken innebär att informationen skickas vidare mellan noderna i skåpen till en central nod, som är försedd med Narrowband IoT-teknik (NB-IoT) - en teknik med längre räckvidd än Bluetooth. Därifrån skickas informationen vidare till en Internet of Things-plattform (IoT) där den kan bearbetas, analyseras och presenteras.

Arbetet med detta har gjorts inom projektet Smarta Offentliga Miljöer (SOM), ett projekt som drivs av Lunds kommun/Future by Lund med syfte att bland annat använda uppkopplade sensorer för att bidra till nytta i offentliga miljöer. I arbetet samverkar Kraftringen med u-blox, MiThings, ABB, Sensative, Mobile Heights, Future by Lund, T-kartor och We Consulting.

u-blox är en global leverantör av ledande positioneringsteknik med och trådlös kommunikation för fordons-, industri- och konsumentmarknaderna. Huvudkontoret finns i Thalwil, Schweiz. u-blox finns i USA, Asien och Europa – och ett kontor ligger i Malmö.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar