Digital Cities & Citizens

Nu startar uppkopplingen av elskåpen!

Caroline Wendt
September 5, 2019

I början av september började Kraftringen installera smart teknik i tjugo elskåp runt Mårtenstorget. I elskåpen finns en stor del av stadens viktiga infrastruktur. Det här är en del i Future by Lunds projekt Smarta Offentliga Miljöer, där smart teknik används för att förbättra för invånarna. Installationen innebär att man kan ha bättre kontroll på några av stadens viktiga funktioner.

In English.

I elskåpen installeras sensorer för att mäta bland annat temperatur och acceleration för att prova så att det nya kommunikationsnätet fungerar. Accelerationen kan visa om en lucka står öppen eller om skåpet är skadat genom att det till exempel blivit påkört. Temperaturen är viktig för att man snabbt ska få indikationer på en överhettning. I och med detta får Kraftringen bättre kontroll på skåpen och underhållet kan också bli effektivare.

I delprojektet används Bluetooth mesh för att skapa ett kommunikationsnät där sensordata kan samlas och skickas vidare trådlöst. I arbetet samverkar Kraftringen med u-blox, MiThings, ABB, Mobile Heights och Future by Lund.

- Tack vare samarbetet mellan kommunen och näringslivet har vi lyckats skapa en unik lösning som kan vara första steget till att bygga stadens nya digitala infrastruktur, säger Anders Trana, projektledare för SOM-projektet. Det nya nätet kan ge en grundinfrastruktur för att koppla upp olika saker, vilket möjliggör många nya lösningar i staden.

Läs mer i Kraftringens pressmeddelande.

SOM-projektet är en del av det Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas internet, IoT Sverige, som finansieras av Vinnova. Projektet startade den 1 september 2017 och pågår till den 30 juni 2020.

Related videos to category:
Digital Cities & Citizens
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar