IoT

Ny teknik skriver om SOM-projektet

Caroline Wendt
May 7, 2018

Tidningen Ny teknik har uppmärksammat samarbetet mellan Telia och Future by Lund i innovationsprojektet Smarta offentliga miljöer. En av de tekniker som kommer att användas i testbädden är Narrowband IoT som är speciellt utvecklad för Internet of Things.

Artikeln i Ny teknik beskriver hur vi i Smarta offentliga miljöer (SOM) arbetar för att företag, entreprenörer och verksamheter ska kunna testa olika tekniker för att koppla upp sensorer i ett smart nätverk. I testbädden ska det finnas möjlighet att använda flera olika tekniker. Sedan cirka ett år tillbaka går det att koppla upp sensorer som används i ett förkommersiellt skede i det öppna och fria LoRa-nätverk som finns i Lund med omnejd. Nu är det alltså dags att även möjliggöra tester i mobilnätstekniken Narrowband IoT.

Förhoppningen är också att de uppkopplade sensorerna och prylarna hjälper staden att skapa nya typer av lösningar, samtidigt som det antas ge möjlighet till fler innovationer och ökad företagsamhet i kommunen

– Med Telia som partner i projektet har vi nära tillgång till viktig kompetens och teknik för att lyckas med detta, säger projektledare Anders Trana till Ny teknik.

Telia beskriver Narrowband-IoT som en helt ny mobilnätsteknik som är speciellt utvecklad för Internet of Things, där ett stort antal sensorer kan kopplas upp och fungera i många år till en låg kostnad.

Läs mer:

Artikeln i Ny teknik

Om samarbetet.

Telias pressmeddelande.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar