Julkalender med sensorer

5: Sensorerna räknade till mer än 25000 personer under Kulturnatten

Caroline Wendt
November 28, 2019

Vill du träffa mycket folk när du är i stan? Välj då en fredag på Lilla Fiskaregatan! Är det sedan Kulturnatt, Valborg, Kattes studentdag eller Lundaloppet på gång märks det också direkt på gågatan. Tekniska förvaltningen använder data från sensor på Lilla Fiskaregatan tillsammans med andra mätpunkter som indikatorer på om antalet cyklister och fotgängare ökar eller inte i hela tätorten.

Tekniska förvaltningen använder data från sensor på Lilla Fiskaregatan som indikatorer för att se om antal cyklister och fotgängare ökar eller inte i hela tätorten. Lilla Fiskaregatan är ett stråk som trafikeras av både cyklister och fotgängare och är därför ett bra ställe för en fast trafikräkning. Trafikräknaren kan urskilja motorfordon, cyklister och fotgängare och på Lilla Fiskaregatan är det fotgängare och cyklister som räknas.

Sensorn har funnit på plats sedan februari 2019. De sensorer som används bygger på samma principer som människans och rovdjurens synsystem: två samverkande kameror/ögon som kombineras med AI gör att sensorerna kan avgöra om det är fotgängare, cyklister eller motorfordon som närmar sig.

Mätningen visar att det är speciellt mycket fotgängare och cyklister i rörelse under fredagar. Kulturnatten den 21 september 2019 lockades hela 25 509 personer att besöka Lilla Fiskaregatan. Även 4 maj då det var lundaloppet, Valborg den 30 april och 5 juni när Katteeleverna tog studenten märktes det på Lilla Fiskaregatan. Minst folk är det inte överraskande på söndagar, och några riktigt trötta dagar är den 21 juli (5527 fotgängare och cyklister), 18 augusti (5607) och 14 juli (5808). Även midsommarhelgen verkade lundaborna vara på andra ställen än i centrala Lund. Väljer man att sortera trafikanterna efter trafikslag ser man att antalet cyklister går ner rejält under sommaren.

Är du nyfiken på hur Lunds kommun arbetar med trafikräkning? Här är länken! Där kan du också klicka dig vidare för att se den kompletta statistiken för Lilla Fiskargatan sedan februari 2019.

Har du en idéer för användningen av sensorer? Var med i vår tävling "Så blir det bättre med en sensor".

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar