Creatives & Changemakers

X-Lab tar fram studenternas kreativa sida

Caroline Wendt
November 14, 2022

En gång i tiden huserade MAX III i apparathallen i Maskinhuset på LTH. Nu är detta platsen för LTH:s Makerspace X-Lab, som är en verkstad, en yta för co-working och en innovationsmiljö. Med symaskiner, laserskärare, 3D-printrar och mycket annat går det att skapa egna prototyper eller samverka kring idéer som kräver att personer med olika kunskaper ger sitt bidrag. Än så länge får de intresserade samsas på 100 kvadratmeter – men med tiden kan hela den stora hallen omvandlas till ett stort makerspace med kontor för affärsrådgivare och föreningar intill.

På Ole Römers väg 1 fanns en gång i tiden MAX III. Nu har LTH påbörjat förvandlingen av den gamla apparathallen till X-Lab, en inspirerande tvärvetenskaplig innovationsmiljö med olika verkstäder och ytor för samarbete. Hösten 2020 invigdes de första 100 kvadratmetrarna med fyra moduler med olika maskiner och verktyg och med personal med kompetens att hjälpa till både med praktiska utmaningar och med designen av föremål.

− Vår grundtanke är att många studenter är kreativa och har bra idéer, säger Charlotta Johnsson, föreståndare för Makerspace X-Lab och rektor Campus Helsingborg (LU). Vi vill locka studenter från alla möjliga områden till att komma hit och arbeta på ett informellt sätt. Jag tror att när många studenter från många olika ställen och som läst många olika saker vistas på samma yta kommer det att födas många nya kontakter och nya idéer. Det som börjar som ett lekfullt arbete kan med tiden leda vidare till en prototyp. Är det sedan en bra idé är kanske fler intresserade och det kan resultera i att de så småningom bildar bolag.

Charlotta Johnsson, föreståndare för Makerspace X-Lab och rektor Campus Helsingborg (LU).

X-Lab har ett stort studentengagemang och vill vara en plats för studenterna både i undervisningen och på fritiden.

− På LTH och LU har vi kurser inom entreprenörskap och innovation och när det är praktiska moment går det att utnyttja verkstäderna – och gärna jobba vidare med idéerna efter kursarbetet. Det är därför viktigt att vi på X-Lab har öppet så att man kan komma så det passar ens schema och inte bara när kurserna hålls, fortsätter Charlotta Johnsson.

I taket i apparathallen syns gula traverser, tjocka pelare håller upp taket och golvet är av betong. De fyra mindre rummen i ett av hallens hörn har genomskinliga väggar och delar av väggarna är i transparent plexiglas i orange och grönt. Här finns verktyg för trä och metall i ett rum, 3D-printrar, lödstation och laserskärare i ett annat och maskiner för textil- och läderarbeten i ett. Inredningsarkitekturen är genomtänkt för att skapa ytor där möten kan ske och där det ska kännas lustfyllt, inbjudande, transparent och inspirerande att arbeta. Verktygen är noggrant utvalda både så att de ska vara lätta att använda men så att de också ska hålla en god kvalitet och klara mer komplicerade uppgifter.

− Vi arbetade nära en inredningsarkitekt för att få alla bitarna på plats och vi var inspirerade av Building 20 på MIT, en tillfällig byggnad som byggdes under andra världskriget men som blev stående i 50 år. Den har inhyst mycket banbrytande forskning och inte mindre än 9 nobelpristagare. Det som gjorde Building 20 till en så kreativ plats var dess tillfälliga struktur, där man kunde bygga om och förändra hur man ville och efter vilka behov man hade. Det är detta som vi är ute efter med våra ombyggbara moduler, de ska kunna förändras efter hand som projekt behöver det. De är även utformade så att de lätt ska kunna byggas upp av personal och studenter på LU, vilket vi tror ger en ökad känsla av delaktighet i X-Lab, säger Claes Dorthé, projektkoordinator på X-Lab.

Studenterna stöttas under verkstadens öppettider av personer med olika kompetenser, till exempel är Claes Dorthé är bland annat möbelsnickare och har arbetet mycket med hur ytorna ska utformas och Peter Schamaun är designer och kan både lösa det praktiska i lokalerna och ge råd hur man skapar en snygg produkt.

Första testet med att skapa en makerspace gjordes genom att LTH inredde 50 kvadratmeter på IKDC 2019. Därefter skapades de hundra kvadratmetrarna som är ett test av en yta i mellanstorlek. Sommaren 2023 startas en utbyggnad mot 2000 m2 som gör hela apparathallen till en samarbetsyta.

− Vi kommer efterhand att göra fler och fler rum, men också använda det rum som nu finns med speciella fläktar för att utföra arbeten som kräver ett utsug. Det finns också en yta som passar för att hålla större workshops och en ”hylla” på andra våningen där man skulle kunna ha ett café, fortsätter Charlotta Johnsson. Vi kommer att sjösätta det bit för bit så att vi kontinuerligt kan få bekräftat att vi går åt rätt håll.

Det är inte bara studenter och personal på Lunds universitet som kommer att finnas i lokalen. Redan nu pågår diskussioner andra enheter om att ha rådgivning i kontor vid sidan om hallen och olika studentföreningar skulle både kunna ha kontor och annan verksamhet i lokalerna. Även företag kan hyra in sig för att arbeta, ha årsmöte eller helt enkelt göra roliga saker med sina anställda.

Redan nu har några framgångsrika projekt genomförts i eller i anslutning till X-Lab. I en del av apparathallen arbetar cirka 65 studenter i gruppen Lund Formula student med att bygga en komplett racerbil som de tävlar med. X-Lab användes under pandemin då LTH:s studenter tillverkade 12 000 visir med hjälp av 3D-printrar efter instruktioner från Lunds universitetssjukhus.

Vad hoppas ni på i framtiden?

− Det pågår mycket kreativt på LTH som jag hoppas ska kunna få frodas ytterligare på X-Lab. Jag skulle till exempel vilja utöka med en yta där man kan labba med stora datamängder och då skulle vi kunna ha med AI-Lund och studentföreningar inom AI, säger Charlotta Johnsson. Vi hoppas också få en koppling till rymden och de spännande studentinitiativ som görs inom detta område. Vi har 27 studentföreningar på LTH och tänk vilken kraft om vi kunde visa alla på ett ställe och skapa en bild av allt kreativt som händer.

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar