Digital Cities & Citizens

Smarta Byar: Vägstatus på landsbygden

March 4, 2024

Med hjälp av en specialutrustad mobiltelefon går det att få en bild av vägarnas status och detta provas i bland annat Helsingborg och Stockholm. I Veberöd genomförs under 2022 ett projekt där man ser hur detta fungerar på landsbygden.

Oavsett vilket fordon man kör är det irriterande och ibland också farligt med skador i vägen som till exempel potthål eller slaghål. Att skapa en översikt av skador i hela vägnätet har hittills varit ett omfattande manuellt arbete. Just nu pågår försök i till exempel Helsingborg, Stockholm och Veberöd att dokumentera vägskadorna på ett betydligt mindre tidskrävande vis. En smartphone utrustad med med Univrses app för datainsamling sätts i framrutan på en bil. Därefter bedöms bilderna med hjälp av AI.

I Veberöd har Smarta Byar kört runt på nästan alla gator i byn och samlat data via en mobiltelefon i framrutan och på så vis provas systemet även på landsbygden. Första vinsten med detta är redan klar – det tog några få dagar att samla data om nästan hela byn istället för flera veckor. Resultatet visas i en vägkarta, men i framtiden hoppas Smarta Byar kunna visa resultatet av vägstatusmätning i sin egen digitala tvilling.

Snabbfakta Vägstatus

Projekttid: startade sommaren 2022

Partner: Univrses, Smarta byar

Finansiär: test utan finansiering

Följdprojekt: Resultatet av projektet ska visas i den digitala tvilling som skapades i Veberöd under SOM-projektet.

Fler projekt