Future by Lunds 24 höjdare

9: Smarta Byar etablerar mötesplats

Caroline Wendt
November 26, 2020

I dagens lucka i Future by Lunds julkalender hittar vi Smarta Byar som nyligen har tagit ett viktigt steg genom att etablera en lokal mitt i Veberöd. I samverkan med företag och akademi kommer nu Smarta Byar att arbeta för fördjupade kunskaper om hur smart teknik kan göra samhället i stort mer hållbart. Tidigare har kornas vattenho, belysning och cyklar kopplats upp – nu kan en 3D-modell av byn samla flöden och aktiviteter för att hitta viktiga samband.

In English.

Under de senaste veckorna har Smarta Byar inrett sin nya lokal i centrala Veberöd. Tanken är att skapa en mötesplats där de med hjälp av bybor, företag och akademi kan utforska vad som är smart och hållbart.

– Det kan låta lite högtravande men det är ett försök att göra gott för världen, säger Jan Malmgren på Smarta Byar. Vi vill undersöka vad en total hållbarhet innebär, något som omfattar alla de aspekter som finns inom Agenda 2030. En viktig del av detta är att skaffa sig kunskaper om hur en cirkulär ekonomi fungerar.

Det var under 2018 som Veberöd blev en del av Future by Lunds SOM-projekt (Smarta Offentliga Miljöer). Då installerades en gateway för LoRa-tekniken på en mast i Veberöd. Därmed blev det möjligt att koppla upp kornas vattenho, cyklar, träd och mycket annat. Samma år startades också Smarta Byar för att skapa landsbygdsutveckling och för att vara en testbädd för IoT i en by, som ett komplement till vad som händer i smarta städer.

En lokal på nästan 200 kvadratmeter på Södra Järnvägsgatan 3 i centrala Veberöd blir nu alltså nästa viktiga steg.

– Hos oss kan man greppa helheten och Veberöd kan vara en by för forskning vilken ger kunskap för hela samhället, menar Jan Malmgren. Vi har bra förutsättningar eftersom vi har fått ihop en by genom hemsidan veberod.nu och en by-app som skapat förtroende, engagemang och möjligheter att ge feedback. Vi vill också visa att något liknande skulle kunna göras i vilken by som helst. Ett redskap för att lyfta fram de här frågorna kan vara AI. Vi kan engagera byborna och genom anonymiserad data om till exempel hälsa som kopplas till vatten, energi och avgaser skulle vi kunna se samband som man inte tidigare sett. Detta kan ge kunskaper som ökar hållbarheten, inte bara i Veberöd utan i samhället i stort.

Smarta byar samverkar bland annat med Kraftringen, FabLab, Halmstad Högskola, Lunds Universitet och Luleå universitet. Partnerskapet är grunden för att testa nya saker och för att skapa nya digitala tjänster.

– En dröm är att skapa en virtuell högskola med en 3D-modell av Veberöd, berättar Jan Malmgren. Den skulle kunna bli ungefär som ett datorspel och studenter kunde utföra projekt i modellen på distans. Om bussen kör genom Veberöd i verkligheten ska den samtidigt också synas i modellen. Vi hoppas också kunna vara ett FabLab med protoyptillverkning kopplad till högskolor.

Jan Malmgren kom först i kontakt med Future by Lund 2016 då Barcamper reste runt i Skåne för att hitta de lysande idéerna som inte nått fram till startupscenen. Därefter har Jan och Byutveckling alltså varit med i Future by Lunds SOM-projekt, och genom Smarta byar har han kopplat upp saker i Veberöd, både genom LoRa-nätverket och Telia Narrowband. Smarta byar har testat många saker. Förutom kornas vattenho, träd och cyklar har de visat hur man kan stöldsäkra cyklar genom en app, hur man kan bygga en 3Dmodell av en by för att få ett helhetsperspektiv på byn, hur drönare kan användas för att hjälpa samhället och hur man kan använda smart belysning på en av villagatorna. Veberöds brandkår har också varit testplats för ett sätt att träna triage med hjälp av AR.

Läs mer om Veberöd och Smarta Byar:

Smart teknik gör succé hos Veberödskossor

Nordiskt intresse för Lund och Veberöd

Stort intresse för den smarta byn Veberöd

Veberod.nu sprider demokrati och samarbete

Räddningstjänsten ser skadade med nya ögon

Veberöd tar klivet in i den virtuella verkligheten

App visar stulna cyklar

Liveuppdateringar om cykelstöld direkt i mobilen

Stort intresse för den smarta byn Veberöd

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar