Future by Lund har verkat som innovationsplattform i över tio år och under åren har en samling av verktyg, metoder och modeller blivit till en grundfilosofi och en förklaring på hur Future by Lund jobbar. Genom att seriekoppla de olika verktygen har vi i samarbete med forskare på Lunds universitet skapat en modell för hur man kan förstå förflyttning av ekosystem och hur man kan ta sig an utmaningar i form av portföljer. Att Future by Lund har seriekopplat flera verktyg är inte bara praktiskt för oss – numera används logiken också i flera av de internationella partnerskap och projekt som vi blivit en del av. Nu kan du hitta våra modeller, metoder och verktyg samlade på hemsidan!
Future by Lund är en aktör som arbetar i mellanrummet mellan organisationer och i områden där oftast ingen av aktörerna har eget mandat till ett genomförande. När man ska få många partners och organisationer att samverka är det bra att ha en förklaringsmodell och plan för hur det ska gå till.
- Att Future by Lund har modeller för samverkan mellan många parter beror på att det är svårt att samverka med innovationer mellan organisationer. Det här är som att ha ett protokoll och spelregler för samverkan och som talar om på vilket sätt vi samskapar, kreerar och utvecklar och när organisationer kan plocka hem resultat och säga att det är deras egendom, berättar Future by Lunds vd Charlotte Lorentz Hjorth.
För att skapa en miljö där många parter kan samverka arbetar Future by Lund bland annat med zonmodellen, en variant av OECD/OPSI:s portföljverktyg, dataminingverktyg och Vinnovas skiktmodell. Modellerna och verktygen har sammanfogats till en helhet som kallas LIEPT (Lund Innovation Ecosystem Portfolio Tracking). Mer om detta finns att läsa under vår metodflik.
- De här modellerna guidar oss i vårt innovationsarbete och är viktiga för att vi ska förstå styrkorna i olika innovationsportföljer. LIEPT samlar möjligheter och utmaningar till en helhet och visualiserar dessa som ett innovationsområde och en portfölj för att vi ska kunna avgöra dess attraktionskraft, vilka partnerskap som krävs, vilka händelser som leder till utveckling och vilken attraktionskraft och investeringsvilja som portföljen väcker.
Future by Lund har alltså inte uppfunnit alla modeller själva, utan använder ofta beprövade modeller som utgångspunkt.
- Våra modeller är inte unika men vi har skapat en förståelse för vad de kan hjälpa oss med. Vi har gjort dem till ”våra” och kan förklara dem för andra, fortsätter Charlotte Lorentz Hjorth. Det är bra att dela verktyg med andra, för det gör det lättare att få en gemensam förståelse vid samverkan. Sedan har vi skapat en egen logik och applicerar modellerna på oss själva för att göra dem funktionella. Det viktiga är att ha en samling av olika innovationsmetoder som stöttar olika saker i olika delar av processen.
Modellerna är alltså inte enbart ett stöd i Future by Lunds arbete som innovationsplattform utan har även tagits med som grund i flera av de projekt som Future by Lund medverkar i. Det gäller till exempel de europeiska projekten IPA och ekip, och portföljlogiken finns med i Biotech Heights men också i Lunds kommuns projekt CoPilot.
- Vi ser att modellerna behövs för att vi ska kunna samverka effektivt och snabbt, annars blir det för lång startsträcka innan man landar i en gemensam arbetsmodell i ett partnerskap. När vi har presenterat våra seriekopplade modeller i partnerskap i Europa är det inte vanligt att man gjort på det här viset men delarna i form av metoderna och verktygen känns ofta igen. Att vi har gjort mycket som kan vara grunden för samverkan gör det lättare i våra internationella partnerskap. Vår logik blir något som man gärna ansluter sig till, för det är ju flera års investering att plocka fram en sådan här kedja av modeller. Det grundarbete vi har gjort gör att man kommer in i funktionalitet snabbare och det är attraktivt i många projekt. Samtidigt är det många projektansökningar som kräver att det redan i ansökan finnas en genomförandelogik. Självklart är det också attraktivt att vår innovationsmodell också är utarbetad och verifierad av forskare och inte minst utvecklad tillsammans med forskare, avslutar Charlotte Lorentz Hjorth.
Läs mer
Nu har LIEPT-modellen lanserats!
LIEPT-modellen uppmärksammas av OECD
Ny modell för att lyfta fram gemensamt arbete
Lund Innovation District nu också i Madrid
Att verka i stadens mellanrum – Future by Lunds arbete väcker intresse
Gemensamma portföljer för att lösa samtidens utmaningar
Lunds universitet: ekip, en policyplattform för kulturella och kreativa näringar
OPSI presenterade rapport om innovationsportföljer med exempel från Lund