Innovation district

Stort samarbete för att framtidssäkra Barcelona

Caroline Wendt
April 28, 2023

Under våren arrangerade Barcelona stad REACT (Economic Reactivation Conference) som är en gigantisk årlig öppen diskussion om Barcelonas ekonomiska framtid. Future by Lund fanns på plats för att ta med lärdomar till Lund om hur Barcelona arbetar med sitt innovationsdistrikt och hur de kopplar innovationsförmågan till stadens sätt att fungera. ”I Barcelona är innovation en drivande linje i allt man gör i staden”, säger Peter Kisch.

Barcelona stad har organiserat REACT-konferensen sedan 2021. Konferensen är en mötesplats för Barcelonas olika ekonomiska sektorer där de kan reflektera över stadens projekt och framtida ekonomiska utveckling tillsammans med lokala, nationella och internationella experter och ledare.

- REACT-konferensen är både en uppföljning och en blick framåt för att se vad som väntar bakom hörnet, menar Peter Kisch. Här pratar man om frågor som rör innovation, stadsutveckling och hållbarhet samtidigt som man till exempel diskuterar utveckling av high tech – det blir en blandning men den röda tråden är att allt handlar om Barcelonas utveckling. De har också en tydlig idé om att utvecklingen är till för alla Barcelonabor.

Barcelona arbetar med Barcelona Green Deal genom vilken man skapar en stad som anpassar sig till utmaningarna i övergången till en grön och digital ekonomi med projekt, initiativ, faciliteter och tjänster i alla stadsdelar. Målet är att forma det Barcelona man vill ha till 2030, vilket är en innovativ, hållbar och rättvis stad.

Varför deltog Future by Lund i REACT?

- Barcelona är en av Europas främsta platser vad gäller arbete med innovationsdistrikt (läs mer om innovationsdistrikt här). Vi har haft samarbete med Barcelona stad, med partners i Barcelona och varit på stadens event under många år, berättar Katarina Scott. Därför var det intressant att åka dit och ta del av deras sammanfattning av vad de gör. En sak som jag såg att vi kan ta med oss in i arbetet med att bygga ett bra innovationsdistrikt i Lund är hur Barcelona mixar hårda och mjuka delar, det vill säga att de blandar infrastruktur och teknik med know how och vem som ska verka på platsen.

Barcelona har under en lång tid drivit sin utveckling genom att man identifierat utvecklingsmöjligheter inom en bransch eller på ett tema. Det kan till exempel vara inom media/tech, programmering eller film. Sedan samlas bolag inom sektorn, fastighetsbranschen och stadens representanter i ett rum så att de tillsammans kan utveckla staden baserat på just den frågan. Efter det drar man i gång med byggplaner och utveckling.

- Det här arbetssättet är annorlunda mot vad vi ofta gör i Sverige, säger Peter Kisch. I Barcelona kommer innehållet först och jag tycker att det sättet är bättre när man jobbar med innovation. Genom att kurera innehållet inom vissa innovationsområden har Barcelona dragit till sig stora aktörer och internationella investeringar.

Vad såg ni som skulle passa att ta med till Lund?

-  Det första är att vi ska försöka att kopiera deras arbetssätt för att driva utveckling av innovationsdistrikt , berättar Peter Kisch. Vi behöver bli bättre på att jobba med innehållet först och sedan strukturen för att skapa rätt utveckling i innovationsdistriktet i Lund. Den andra saken som vi behöver se på är deras sätt att följa upp hur hela innovationsstaden Lund utvecklas. Detta gör de genom att till exempel mäta antalet projekt, storleken på investeringar med mera. Slutligen är en viktig princip i Barcelona att innovationsstaden Barcelona är till för alla. Det handlar om människans möjlighet att skapa sin framtid i Barcelona antingen genom att de kan starta ett bolag, får ett jobb eller kan gå en vidareutbildning.

Barcelona har också jobbat fram en publikation för att stödja tillväxten i staden. Den innehåller allt från rådgivning, entreprenörsutbildning, IT-utbildning till hur man söker stöd och fonder eller skapar samarbeten mellan olika aktörer i staden. Den är riktad till Barcelonabor, företag, talanger, besökare och investerare.

- Barcelona har på ett systematiskt sätt samlat en stor bredd av det som staden, universiteten, företagen, kulturaktörerna och andra utvecklingsaktörer gör och paketerat detta till ett erbjudande som blir förståeligt, även för den som kommer utifrån, säger Katarina Scott. Det är ett stadsprogram om ekonomisk aktivitet som visar vad staden och andra erbjuder om man till exempel letar jobb, vill starta ett företag, ska verka som entreprenör eller vill starta en butik. Det som är intressant är att staden strävar efter att vända sig direkt till människorna och ta hänsyn till det verkligt lokala. Både katalogen och REACT är ett erbjudande till alla att vara en del av äventyret Barcelona!

Arbetet med innovationsdistrikt i Lund

Related videos to category:
Innovation district
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar