Digital Cities & Citizens

Smarta Byar: Global, öppen forskningsplattform för social hållbarhet

March 4, 2024

‍I december 2021 tillkännagavs att Smarta byar i Veberöd var en av vinnarna av Red Hat Collaboratory Research Incubation Award. Meningen är att Boston University under två års tid ska använda Smarta byars forskningsplattform för att bättre förstå social hållbarhet med hjälp av data från den smarta byn.

Sedan några år tillbaka arbetar Smarta Byar med olika digitala projekt i Veberöd för att undersöka vad en smart by är. Jan Malmgren fokuserar på sin hemby Veberöd, ett samhälle i östra Lund med cirka 5000 invånare, för att se vad digital teknik kan göra för en by och för de som bor i den.

Smarta byar medverkade i projektet Smarta Offentliga Miljöer (SOM-projektet) i en rad olika delprojekt, som att säkerställa kornas vattentillgång genom sensorer i vattenhon, att koppla upp växterna på plantskolan för att se hur mycket vatten de behöver och att göra försök med gatubelysning som anpassar sig efter de boendes behov. Dessutom gjorde Jan Malmgren med hjälp av LTH och en drönare en digital tvilling av byn, och i den visas data från de sensorer som man kopplar in. Det här var intressant för Boston University och Red hat, som såg en möjlighet att studera social hållbarhet i en smart by genom att utgå från den data som finna i den digitala tvillingen. Veberöd blev en av sexton organisationer som är med i Red Hat Collaboratory Research Incubation Award.

Forskarna från Boston University samarbetar med Smarta byar för att skapa en öppen forskningsplattform där de kan undersöka kopplingen mellan välbefinnande och klimatsmarta samhällen. För att studera social hållbarhet kommer forskarna att utnyttja verkliga data från Veberöd i en virtuell by. Detta gör det också möjligt för forskarna att simulera hur olika teknologier kan påverka den verkliga byn.

Fakta Plattform för social hållbarhet

Partners: Red hat, Boston University

Projekttid: 2021 - 2023

Finansiering: 16 deltagare i inkubatorn får dela på cirka 200 000 dollar.

Finansiär: Red Hat och Smarta byar

Följdprojekt: I projektet används den digitala tvilling som skapades i Veberöd under SOM-projektet.

Länk Boston University

Länk RedHat

Läs Jim Craigs artikel om arbetet med Smarta byar.

Fler projekt