System, idéer och teknik gör förändring möjlig, men människor får det att hända. En stad i förändring behöver kreativa och drivande individer både inom företag och organisationer, men även i form av drivande medborgare. Future by Lund driver aktiviteter som ger möjligheter och gör det enklare för individer med initiativ att få saker att hända. Exempel på sådana aktiviteter är etablering av kreativa hubbar och mötesplatser, stöttning av intraprenörer i större företag och organisationer samt samverkan med inkubatorer, acceleratorer och start-ups.
Innovation och kreativa kompetenser är en viktig del av den gröna omställningen. Det är en av orsakerna till att Lunds universitet arbetar tillsammans med partners från hela Europa i ett projekt för att utveckla policyrekommendationer för att främja innovation inom de kulturella och kreativa näringarna. Uppdraget kommer från EU-kommissionen.
Lunds innovations- och entreprenörssystem var med i det omfattande skånska näringslivsprojektet Spira Skåne som leds av IUC Syd och Minc. Projektet riktade sig till morgondagens entreprenörer men också till företag som ville ställa om och tänka nytt under pandemin. Förhoppningen var att trettio nya företag skulle etableras över hela Skåne och att hundra etablerade företag skulle få hjälp att utveckla och ställa om sin verksamhet.
Sveriges regering vill utveckla textil- och modesektorn vad gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi. Genom plattformen Textile & Fashion 2030 hoppas man skapa förutsättningar för att sätta Sverige i framkant vad gäller arbetet mot målen i Agenda 2030. En förhoppning är att stärka de goda krafter som redan finns.
Creative business Cup är en tävling för startups från de kreativa näringarna i femtio länder. Tävlingens uppdrag är att ge entreprenörer en internationell plattform för att vidareutveckla sina idéer och att undanröja komplexiteten i samband med affärsutveckling.
Epi är en sorts människoliknande robot som finns på avdelningen för kognitionsvetenskap på Lunds universitet. Ögonen är stora och det är viktigt eftersom forskare inom humaniora använder robotarna för att studera interaktionen mellan robot och människa. Arbetet med robotarna har nu kommit så långt att även andra kan få använda dem i experiment. Det här ger möjlighet för innovativa konstellationer med forskare från olika discipliner men också för representanter från näringslivet att undersöka skärningspunkten mellan mjuka värden och robotteknik.
Future by Lund startade 2017 ett internationellt samarbete med Giffoni Innovation Hub för att främja ungas arbete med innovationer och entreprenörskap. Både 2017 och 2018 besökte unga från Lund tillsammans med representanter från Future by Lund Giffoni och deltog i arbetet med innovationer och entreprenörskap för unga.
Lunds universitet visade med sitt arangemang "The Buzz of Europe" den 29 april 2022 upp sitt arbete med formera koncept och partnerskap för att arbeta med en KIC inom kulturella och kreativa näringar. En KIC är en satsning på strategiska utvecklingsområden som görs av det Europeiska institutet för Innovation och Teknologi (EIT).