System, idéer och teknik gör förändring möjlig, men människor får det att hända. En stad i förändring behöver kreativa och drivande individer både inom företag och organisationer, men även i form av drivande medborgare. Future by Lund driver aktiviteter som ger möjligheter och gör det enklare för individer med initiativ att få saker att hända. Exempel på sådana aktiviteter är etablering av kreativa hubbar och mötesplatser, stöttning av intraprenörer i större företag och organisationer samt samverkan med inkubatorer, acceleratorer och start-ups.
Lunds universitet har tagit täten för att formera koncept och partnerskap för en ansökan till en KIC inom kulturella och kreativa näringar. En KIC är en satsning på strategiska utvecklingsområden som görs av det Europeiska institutet för Innovation och Teknologi (EIT). Future by Lund har gjort en intervju med Charlotte Lorentz Hjorth på kampanjkontoret på Lunds universitet. ”Det är viktigt att skapa en gemensam förmåga och ett positivt samarbetsklimat så att vi har möjlighet att landa stora europeiska samarbeten”, säger hon.
Vombsjösänkan i kommunerna Eslöv, Lund och Sjöbo är ett stort och populärt naturområde med höga biologiska och geologiska värden. Nu görs en ansökan som kan göra området till världens första biosfärområde där den kulturella dimensionen vävs in. Om Unesco beviljar ansökan blir området en internationell föregångare i att arbeta med natur och kultur i samverkan med medborgare, akademi, näringsliv och offentlig sektor.
Skåne har över 70 kreativa verkstäder av olika slag. Tillsammans skapar de ett mångsidigt ekosystem som svarar mot många olika behov hos många målgrupper, från amatörer till kreativa entreprenörer och forskare. Tyvärr dras många verkstäder med resursproblem, svårighet att nå ut och otillräcklig kännedom om varandra. Genom att stärka samarbetet och samla resurser och expertis kan Skånes kreativa sektor få en stärkt infrastruktur. Det konstateras i projektet ”Make Space för Verkstad” som har genomförts under ledning av Lunds universitet. Anneli Xie är projektledare och i samarbete med Birgitta Persson har hon satt Skånes kreativa platser på kartan. Här är några slutsatser inom projektet!
Textil-och modeindustrin har stor påverkan på klimat och miljö. För att vara med och förändra branschen lanseras våren 2022 initiativet NEST, som har skapats av fyra inkubatorer med olika specialkompetens och med olika geografiska utgångspunkter, från Umeå till Lund. Har du en idé som kan vara med och göra branschen mer hållbar? Då kan du ansöka till NEST:s kostnadsfria accelerationsprogram, som är en katapultliknande process för startups med innovativa idéer för textil- och modeindustrin.
Kulturföreningen Mejeriet var i fokus för studentarbeten på programmet Digitala Kulturer. Uppgiften var att hitta sätt att få fysiska mötesplatser att samverka med nya digitala produktions-, konsumtions- och upplevelsemönster. Detta var också en del i det stora sameuropeiskt kulturprojekt CCSC. – Studentprojekten hade oerhört hög kvalitet och resulterade i många genomförbara idéer, säger projektutvecklare Katarina Scott på Future by Lund.
Future by Lund har tillsammans med danska Lyngby-Taarbæk Vidensby fått stöd från Interreg för att göra ett förprojekt som undersöker hur man kan skapa framtidens nordiska innovationsdistrikt. I Norden är den möjliga marknaden för innovationer förhållandevis liten, men det kan ändå finnas fördelar – som att avstånden är korta, att det finns ett stort förtroende mellan aktörerna och att det finns en stark välfärdsstat i grunden. I uppdraget kommer båda städernas innovationsmiljöer att granskas.
Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC) is a policy project co-funded by the Creative Europe programme of the European Union. The project brings together a consortium of ten organisations led by Trans Europe Halles, the European network of non-governmental cultural centres. Future by Lund/Lunds kommun is one of those ten organisations.