Sensorer, sammankopplade datakällor och mobildata formar grunden för realtidsstaden. I Future by Lund arbetar vi med lösningar för den framtida staden vilka bygger på realtidsinformation där människor, organisationer, infrastruktur och sensorsystem samarbetar för att skapa en hållbar miljö med hög livskvalitet. Detta gör även att staden blir mer öppen, bidrar till att mer delaktighet skapas och till att demokratin i en bredare mening ökar. Här arbetar vi bland annat med digitala boendeplattformar, styrning och förståelse av mobilitetsflöden, miljöinformation i staden samt ökad säkerhet för cykeltrafik.
Kunskaperna som Sensefarm fick genom arbetet med Lora-nätet i Lund resulterade i att de blev kontaktade angående ett RISE-projekt om att övervaka kor i utmarker i Värmland. Nu ska smart teknik användas för att det ska bli lättare att se till att korna har det bra.
Hur kan man använda IoT för att se till att äldre och personer med funktionsnedsättning får större möjlighet att bo kvar hemma? Flera aspekter av den utmaningen undersöktes i projektet Framtida IoT-hemmet.
Med hjälp av en specialutrustad mobiltelefon går det att få en bild av vägarnas status och detta provas i bland annat Helsingborg och Stockholm. I Veberöd genomförs under 2022 ett projekt där man ser hur detta fungerar på landsbygden.
I december 2021 tillkännagavs att Smarta byar i Veberöd var en av vinnarna av Red Hat Collaboratory Research Incubation Award. Meningen är att Boston University under två års tid ska använda Smarta byars forskningsplattform för att bättre förstå social hållbarhet med hjälp av data från den smarta byn.
Under våren 2022 startade Ängelholms kommun ett samarbete med Smarta byar i Veberöd för att få hjälp att skapa mer kunskap om den egna kommunen. Det är Veberöds arbetet med att samla data i en digital tvilling som inspirerar Ängelholm, som vill kunna visa data som kan vara viktiga för invånarna i modellen, till exempel hur högt vattnet är i Rönne å, hur fort bilar egentligen kör på en specifik gata och var det finns lediga p-platser.
För att kunna planera, bygga ut och styra samhället behövs bland annat data om vilka vägar som olika trafikanter väljer. Samma data skulle om den kunde redovisas i realtid kunna göra det lättare för trafikanterna att välja snabbaste vägen och ge kommunen snabb information om det uppstått trafikproblem. Projektet FLOW kommer att undersöka hur man kan samla data med hjälp av sensorteknik och sedan koppla samman data på en digital plattform.