Sensorer, sammankopplade datakällor och mobildata formar grunden för realtidsstaden. I Future by Lund arbetar vi med lösningar för den framtida staden vilka bygger på realtidsinformation där människor, organisationer, infrastruktur och sensorsystem samarbetar för att skapa en hållbar miljö med hög livskvalitet. Detta gör även att staden blir mer öppen, bidrar till att mer delaktighet skapas och till att demokratin i en bredare mening ökar. Här arbetar vi bland annat med digitala boendeplattformar, styrning och förståelse av mobilitetsflöden, miljöinformation i staden samt ökad säkerhet för cykeltrafik.
I utvecklingsprojekten FLOW och LOSC arbetar Future by Lund tillsammans med partners för att undersöka hur ny teknik kan användas för att mäta till exempel trafikflöden. Lunds nya stadsdel Brunnshög har en stark miljöprofil och ambitionen är att högst en tredjedel av persontransporterna till området ska ske med bil - därför är det extra intressant att testa ny teknik som kan fånga trafikflöden i området. Nu mäter MeltSpot, Trivector Traffic, Lunds kommun och Future by Lund var resenärerna går av och på spårvagnen som trafikerar området.
Smarta byar kommer att testa leveransroboten Hugo för att köra ut mat och andra varor till äldre personer i deras hem eller på särskilda boenden i Veberöd. Hugo är en liten låda på hjul som drivs med el och som kör på gångbanan. Vinsterna med den lilla roboten skulle kunna vara att utsläppen av koldioxid minskar och att personalen inom vård och omsorg får mer tid för kontakt med de äldre. Kanske skapas också möjligheter för ökad samvaro när flera personer kan beställa hem dagens rätt för att äta tillsammans.
Hur kan man utforma hållbar mobilitet i städer på ett sätt som också är inkluderande, säkert och prisvärt? Det här arbetar partners från hela Europa med i Horizonprojektet ELABORATOR som startade med en konferens i Aten i början av juni 2023. Arbetet som görs kommer också att gynna framväxten av klimatneutrala städer. I arbetet deltar Lund som en av tolv städer, och lundabolaget Sensatives IoT-plattform Yggio blir huvudplattform för alla delprojekt inom Elaborator.
Hur ska vi använda nya sensorer för att kunna mäta och planera trafiken på ett sätt som underlättar samhällsplanering? Det här kommer att testas i Lunds nya stadsdel Brunnshög. Under våren 2023 har en station med sensorer monterats vid rondellen söder om området. Där kommer sensorer från AXIS Communications att mäta hastigheter och antalet förbipasserande fordon i olika kategorier. Platsen är den första av totalt sex mätpunkter som planeras för Brunnshög i innovationsprojektet FLOW.
Lunds kommun arbetar med att byta ut belysning till LED-armaturer. Den nya tekniken minskar miljöpåverkan och energiförbrukningen markant, men ger också helt nya möjligheter att koppla in sensorer. Men hur ska det gå till? Vad är bra att mäta och på vilka platser passar det bäst? Det hoppas aktörerna i projekten FLOW och LOSC kunna undersöka och prova i Veberöd.
Projektet InnoTech Task Force är ett dansk-svenskt projekt som ska undersöka hur digital teknik och data kan användas för att göra en grön omställning. Med i projektet från Sverige är bland andra Innovation Skåne och kommunerna Tomelilla och Ängelholm.
Ett sätt att planera för framtidens trafikflöden kan vara att simulera i en digital modell. Veberöd har sedan några år en digital tvilling, det vill säga en 3D-modell av byn där bitar av verkligheten återspeglas. I modellen finns sedan tidigare mätvärden från olika utplacerade sensorer, och flera av dem har med trafik att göra. Nu finns även rörliga objekt i modellen. När kollektivtrafikens verkliga bussar är på väg genom byn kör de samtidigt också i den digitala modellen.