Sensorer, sammankopplade datakällor och mobildata formar grunden för realtidsstaden. I Future by Lund arbetar vi med lösningar för den framtida staden vilka bygger på realtidsinformation där människor, organisationer, infrastruktur och sensorsystem samarbetar för att skapa en hållbar miljö med hög livskvalitet. Detta gör även att staden blir mer öppen, bidrar till att mer delaktighet skapas och till att demokratin i en bredare mening ökar. Här arbetar vi bland annat med digitala boendeplattformar, styrning och förståelse av mobilitetsflöden, miljöinformation i staden samt ökad säkerhet för cykeltrafik.
Hur kan vi dra nytta av ny teknik för att bättre förstå var vägar ska byggas och hur de borde utformas? Det utforskas i projektet LOSC, bland annat genom att Smarta Byar provar en radar som mäter hastighet längs Dörrödsvägen i Veberöd. På det här viset kan trafikflödet mätas kontinuerligt under en lång period. Radarn fångar rörelser i 180 grader och kan se skillnad på om det är gångtrafikanter eller fordon som passerar. Försöken genomförs i samarbete med bland annat Smarta Byar för att skapa underlag för framtida trafikbeslut.
När Brunnshög planeras och byggs är hållbarhetstanken viktig – och det ska bland annat märkas på trafiken. Tanken är nämligen att resorna till och från området ska utgöras av minst en tredjedel gång- och cykelresor och minst en tredjedel kollektivtrafikresor medan det ska vara högst en tredjedel bilresor. Nu ska det här mätas − och flera bolag i Lund samarbetar nu i ett innovationsprojekt för att hitta gemensamma lösningar på hur man kan mäta på ett effektivt sätt.
En viktig del i SOM-projektet har varit att hjälpa SME med testmiljöer inom offentlig verksamhet – och givetvis låta offentliga miljöer dra nytta av ny teknik och nya tillämpningar. SME i olika stadier har stöttats med varierande insatser från projektets sida – eftersom en del entreprenörer enbart behöver hjälp med kontakter, andra med testytor eller andra utvecklingsmöjligheter. Därför har arbetet med SME inneburit allt från att slussa vidare verksamheter till att bereda plats för verksamheterna i de olika delprojekten. Här ger vi några exempel på verksamheter inom vårt SME-spår där aktiviteten inte ligger i något gemensamt delprojekt.
SOM-projektledarna träffade lärare och elever från gymnasieskolor i Lund och Malmö för att tillsammans fundera över hur man kan skapa ett tidigt intresse bland eleverna för att arbeta med sensorer. En förhoppning var att ta fram ett material som i framtiden kan spridas till tekniklärare. ”Det här är ett sätt för oss att få idéer och synpunkter från nya användare på hur en IoT-plattform bör fungera, men också en väg att se till att kompetensförsörja branschen i Lund och Malmö”, menade Peter Bårmann på Sensative.
”Det fungerar som fåglarnas sång – även om många fåglar sjunger samtidigt kan man urskilja varje art för sig”. Så beskrev Anders Hedberg från Sensefarm hur myllret av sensorsignaler i ett nätverk ändå kan hitta rätt dator att kommunicera med. Under Smart city testbed workshop som genomfördes vid flera tillfällen under 2017 fick deltagarna möjlighet att koppla ihop sensorer med en dator och se hur det kan fungera.
Allt fler saker i vår omgivning blir uppkopplade och det gör att många funderar kring IoT och säkerhet. Det gjorde även Thomas Carnehult på Rise. Han var projektledare för ett projekt som skapade säkerhet för sensordata, hela vägen från sensorn till den plattform där data samlades. Det exempel projektet använde var de sensorer som höll koll på elskåpen i SOM-projektet. ”Vi gör det så säkert man kan göra det idag”, säger Thomas Carnehult på Rise.
Heta sommardagar kan innebära en fara för känsliga personer, som till exempel barn och äldre. Stadsmiljöer tenderar att vara varmare än miljöer i det omgivande landskapet, och i vissa stadsmiljöer, så kallade värmeöar, blir det extra hett. I ett innovationsprojekt har Lunds kommun under 2021 börjat mäta temperaturer på några utvalda platser för att skapa kunskap inför ett fortsatt arbete med att lokalisera dessa värmeöar.