Moving Things & People

Trivector Traffic: Vandra med koll − ta kollektivtrafiken till naturen

March 4, 2024

Vill du komma ut och vandra i naturen utan att behöva ta bilen dit? Under det senaste året har Skånetrafiken, Trivector Traffic och Diwic Software and Music drivit projektet ”Vandra med koll” där ett webbverktyg hjälper till att planera hur du tar dig till en naturvandring från din närmaste busshållplats. I verktyget väljer vandrare var, hur långt och hur snabbt de vill gå, och därefter räknar verktyget ut passande kollektivtrafikförbindelser.

Intresset för att besöka naturen ökade enormt under pandemin, och ibland blev det så trångt på parkeringsplatser vid naturområden att det uppstod konflikter. Många vill fortsätta vandra även efter pandemin, men nu finns också möjligheten att ta sig ut i naturen på ett hållbart vis med tåg eller buss. Under sommaren 2022 har projektet ”Vandra med koll” testat hur ett webbverktyg kan hjälpa folk med hur man både hittar en passande vandring och tar sig dit och hem med kollektivtrafiken.

I september arrangerade Trivector ett webbinarium ”Vandra med koll - ta kollektivtrafiken till naturen” där Lovisa Indebetou, Trivector Traffic, Björn Wendle, Trivector Traffic, David Henningsson, utvecklare på Diwic Software and Music och Anders Wretstrand, kollektivtrafikstrateg på Skånetrafiken presenterade resultatet av forskningsprojektet.

Utvecklaren David Henningsson tycker själv om att promenera i naturen och är väl bekant med vad som kan vara viktigt när man är ute på en vandring. Under webbinariet demonstrerade han verktyget ”Vandra med koll”, och hur man i verktyget kan skapa sig egen utflyktsplan. Med hemmahållplatsen som utgångspunkt väljer man i vilket område man vill vandra, hur lång sträcka man vill gå och hur fort man brukar gå och får sedan ett förslag på en utflykt, från närmaste hållplats och tillbaka igen. Det går också att själv välja mellan vilka hållplatser man vill vandra en led och få förslag på hur man tar sig dit och hem. Om man vill är det möjligt att lägga in övernattningar i vindskydd eller till och med se boende i närheten. Till utflyktsplanen hämtas också en väderprognos från SMHI in. För den som vill går det också att ta del av förslag på fina rundor – eller så kan man helt enkelt be webbsidan att förslå närmaste vägen hem om man vill avbryta sin vandring.

- Vandra med koll gör det enklare att resa utan bil till naturen och det blir också roligare att vandra när man slipper ta sig tillbaka till startpunkten för att hämta bilen, säger projektledare Lovisa Indebetou.

Resultatet skapas genom att man lyckats integrera data från flera källor som kollektivtrafikdata från Samtrafiken, SMHI:s väderdata, vandringsledernas hemsidor, karttjänster och Google. Under sommaren har resenärer på Skånetrafiken kunnat se en kort film om projektet som infotainment på tåg och bussar.  

Vandra med koll är ett samarbetsprojekt mellan Trivector, Skånetrafiken, och Diwic Software and Music.. Utvecklingen har fått stöd av Vinnova. I projektet sattes tjänsten upp för Skåne men  efter projektet kan samma tjänst erbjudas för andra svenska regioner.

Här kan du se filmen: Skånetrafiken - Vandra med koll

Webbverktyget

Om projektet på Trivector traffics hemsida

Relaterade filmer
Kontaktperson
Finansieras av
Fler projekt