Future by Lund arbetar med nya boende- och arbetsplatskoncept som kombinerar olika tekniska lösningar med nya beteendemönster, till exempel inom mat, mobilitet och konsumtion. Koncepten skapar nya kvaliteter för individer och för människor i sociala sammanhang, samtidigt som de bidrar till en mer hållbar utveckling. Här arbetar vi med bland annat biocentriskt inomhusljus samt resilienta, cirkulära och klimatneutral lokala lösningar för energi och vatten.
I projektet Rest till Bäst undersöker Lunds kommun med partners hur man kan ta hand om några vanliga bioavfall och göra dem till en mycket användbar produkt – biokol. Biokol bildas när det biologiska avfallet hettas upp utan att syre tillförs i en speciell anläggning. Resultatet är en produkt som förbättrar odlingsbetingelser, renar vatten och som binder kol i marken under lång tid.
Hur kan man skapa trygghet i storstädernas ytterområden? I projektet Bridge the Gaps såg man hur de boendes miljö kunde förbättras med hjälp av digital teknik, delningsekonomi och mötesplatser. För att skapa den sociala hållbarheten arbetade man gränsöverskridande.
Lund utsågs under 2022 till att bli en av EU:s 100 klimatneutrala städer. Lund kommer i och med beslutet stödjas, främjas och visas upp som ett exempel på hur man kan arbetar för att bli en klimatneutral stad.
I Brunnshög byggs bostadsfastigheter där man drar nytta av innovationer och på olika sätt utforskar framtidens sätt att bo. Fastighetsägare som i ett avseende är konkurrenter arbetar tillsammans med en delvis gemensam digital plattform. Det här är ett unikt samarbete som kan öka utbytet mellan boenden i olika hus men också mellan boende och kommunen, affärsidkare, föreningar och fastighetsägare. I Xplorion provar redan LKF en första version av sin boendeplattform, och till Granitor följer efter i samband med bygge av bostadshuset Life.
Många har nog funderat kring att vatten av bästa kvalitet används till att spola i toaletter med och för att tvätta kläder i. Nu tas ett steg mot att cirkulera vatten på ett annat sätt i den nya stadsdelen i Oceanhamnen i Helsingborg. Där byggs RecoLab för att hantera avloppssystemet Tre rör ut. RecoLab är också en testbädd och forskare från hela världen kommer att kunna studera flödena – och på så vis kan det använda vattnet bli en resurs att återanvända.