Future by Lund arbetar med nya boende- och arbetsplatskoncept som kombinerar olika tekniska lösningar med nya beteendemönster, till exempel inom mat, mobilitet och konsumtion. Koncepten skapar nya kvaliteter för individer och för människor i sociala sammanhang, samtidigt som de bidrar till en mer hållbar utveckling. Här arbetar vi med bland annat biocentriskt inomhusljus samt resilienta, cirkulära och klimatneutral lokala lösningar för energi och vatten.
COOL DH är ett EU-projekt med syfte att optimera användningen av lågtempererad fjärrvärme. I projektet arbetade ett antal svenska och danska samarbetspartners med lösningar för lågtempererad fjärrvärme med syftet att främja en mer resurs-, energi- och kostnadseffektiv fjärrvärmeförsörjning för framtidens hållbara städer. Projektet avslutades under hösten 2022 och har en stark koppling till det lågtempererade fjärrvärmenätet som Kraftringen anlägger i Brunnshög.
Lunds avfallshantering används som förebild i ett EU-projekt där syftet är att sprida kunskap om hur man kan ta hand om bioavfall på ett klimatvänligt sätt. Lund har varit framgångsrikt på området genom en omfattande sopsortering, där matavfallet blir biogas som används för att driva kommunala fordon, trädgårdsavfall komposteras och säljs som jord och där restavfallet blir till el och värme. I projektet är italienska Albano Laziale, spanska Madrid och grekiska Kozani pilotstäder som provar nya sätt att ta hand om bioavfall.
Stadsdelar med plusenergi är ett bra sätt att uppnå målen för minskade koldioxidutsläpp, samtidigt som man skapar mer motståndskraftiga och beboeliga städer. För att lättare kunna utveckla fler områden med positiv energi är det viktigt att man göra förändringar i hur städer planeras, utformas och drivs. I projektet Trans-PED där Lunds kommun deltar är syftet att utveckla en styrmodell som kan leda till djupgående förändringar i städerna.
I projektet Rest till Bäst undersöker Lunds kommun med partners hur man kan ta hand om några vanliga bioavfall och göra dem till en mycket användbar produkt – biokol. Biokol bildas när det biologiska avfallet hettas upp utan att syre tillförs i en speciell anläggning. Resultatet är en produkt som förbättrar odlingsbetingelser, renar vatten och som binder kol i marken under lång tid.
Hur kan man skapa trygghet i storstädernas ytterområden? I projektet Bridge the Gaps såg man hur de boendes miljö kunde förbättras med hjälp av digital teknik, delningsekonomi och mötesplatser. För att skapa den sociala hållbarheten arbetade man gränsöverskridande.
Lund utsågs under 2022 till att bli en av EU:s 100 klimatneutrala städer. Lund kommer i och med beslutet stödjas, främjas och visas upp som ett exempel på hur man kan arbetar för att bli en klimatneutral stad.